Хумус с патладжан
Продукти:
2 бр. средно
големи патладжани
1 консерва (450г)
нахут, отцеден от соса
4 с.л. тахан
2 скилидки чесън,
пресован
Сока от 1 лимон
4 с.л. зехтин
¼ ч.ч. нарязан на
ситно магданоз
¼ ч.л. смлян
кимион
¼ ч.л. червен
пипер
Сол на вкус
Начин на
приготвяне:
Разрежете
патладжаните наполовина по дължина, пърасете със сол и оставете в купа около 20
минути докато си пуснат горчивия сос. Измийте ги и подсушете с готварска
хартия.
Застелете с фолио
тавичка за печене и наредете в нея патладжаните с кората нагоре. Печете на
силен горен реотан, докато омекнат патладжаните.
Изгребете с лъжица
вътрешността на патладжаните и оставете върху готварска хартия или решетка,
докато се оцеди добре.
В каната на фуд
процесор или блендер сложете нахута, тахана, чесъна, 2с.л зехтин, лимоновия сок
и смелете до гладка смес.
Прибавете оцедения
патладжан, останалите 2с.л зехтин, магданоза и смелете до получаването на
гладка смес.
Поръсете с
кимиона, червения пипер, солта и объркайте добре.
Изсипете в купа,
поръсете с магданоз и сервирайте с арабски питки, чипс от арабски питки или
нарязани сурови зеленчуци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар