неделя, 9 юли 2017 г.

Хумус с патладжан

Хумус с патладжан



Продукти:
2 бр. средно големи патладжани
1 консерва (450г) нахут, отцеден от соса
4 с.л. тахан
2 скилидки чесън, пресован
Сока от 1 лимон
4 с.л. зехтин
¼ ч.ч. нарязан на ситно магданоз
¼ ч.л. смлян кимион
¼ ч.л. червен пипер
Сол на вкус

Начин на приготвяне:
Разрежете патладжаните наполовина по дължина, пърасете със сол и оставете в купа около 20 минути докато си пуснат горчивия сос. Измийте ги и подсушете с готварска хартия.
Застелете с фолио тавичка за печене и наредете в нея патладжаните с кората нагоре. Печете на силен горен реотан, докато омекнат патладжаните.
Изгребете с лъжица вътрешността на патладжаните и оставете върху готварска хартия или решетка, докато се оцеди добре.
В каната на фуд процесор или блендер сложете нахута, тахана, чесъна, 2с.л зехтин, лимоновия сок и смелете до гладка смес.
Прибавете оцедения патладжан, останалите 2с.л зехтин, магданоза и смелете до получаването на гладка смес.
Поръсете с кимиона, червения пипер, солта и объркайте добре.
Изсипете в купа, поръсете с магданоз и сервирайте с арабски питки, чипс от арабски питки или нарязани сурови зеленчуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар