вторник, 25 юли 2017 г.

Рикота в домашни условия

Рикота в домашни условия

През лятото, когато млякото има лошия навик да вкисва дори и в хладилника, вместо да се изхвърля, може да се направи на сиренце.

Сиренето Рикота е много вкусно, полезно е и се прави много лесно. Може да се използва за сладкиши, салати, за правене на дипове (едни такива смеси за мазане) или просто да се яде ей така. С него се прави чуден пълнеж за палачинки (с мед и стафиди).Продукти:
2 л пълномаслено прясно мляко
1/4 чаши прясно изцеден и прецеден лимонов сок (или 3 сл.л ябълков оцет)
1/2 ч л сол
щипка сол
щипка захар

Начин на приготвяне:
Млякото се нагрява до 85-90°C (190°F), без да завира (за да не стане сиренето „гумено”). В идеалния вариант е добре да се използва термометър. С бъркане се добавят солта, захарта и лимоновия сок. След няколко секунди млякото се пресича.
Тенджерката се сваля от огъня и се оставя за 15 минути или докато изстине напълно.
След това се слага в голяма цедка или сито, на дъното на която е сложен прегънат на четири тензух. Колкото по-дълго време се отцежда, толкова по-твърдо става сиренето. Като консистенция наподобява извара.
Отцедената суроватка може да се използва за правене на хляб, палачинки (вместо мляко) или кексове.

От два литра мляко се получават около 500 мл/350 г сирене.

Въпрос: 2л пълномаслемо мляко=2 л. прокиснало мляко или чрез лимоновия сок извършваме тази процедура?
Отговор: Ако млякото е прокиснало, лимонът/оцетът е по-малко, но все пак се слага. Количеството вече е по лична преценка.
Въпрос: Добре, де ама кое го прави точно "Сирене Рикота", след като точно по същия начин правя извара от твърде много години?
Отговор: Това, че млякото не завира.
Въпрос: А какво става, ако млякото е било вече сварено? Или пък го изпуснем и то вземе, че заври?
Отговор: В първия случай все още има вероятност да се направи рикота. Във втория - получаваш хубава домашна извара, която не е никак лоша, просто има зърнеста структура, докато рикотата е почти гладка.

А това е клипа, който ме подтикна да разбера какво представлява рикотата:

Няма коментари:

Публикуване на коментар