Продукти:
За тестото:
1/2 кг брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 яйце
1 пакет суха мая -
10 г
200 г сирене
масло 60 г
(свинска мас)
1 с. л. сусам за поръсване
Рецепта:
Маята се разтваря
в 5 с. л. топла вода заедно със захарта. Брашното се пресява в тава. Оформя се
кладенче. Сипва се маята, яйце и сол. Постепенно се наливат 220 мл топла вода.
Омесва се меко тесто, което се прехвърля в намаслена купа.
Оставя се да втаса
за около 30 мин. покрито с фолио. Намазва се с масло кръгла тава с размер 30
см. Слага се втасалото тесто и се разстила с ръце докато запълни тавата. Намазва
се с 1/3 от маслото. Поръсва се с 1/3 от натрошено на дребно сирене.
Тестото се прегъва
на две и отново се разточва с ръце, за да се покрие дъното на тавата. Намазва
се половината от останалото масло, поръсва се с половината от останалото сирене
и тестото се прегъва отново.
Процесът се
повтаря още веднъж, за да се използва останалото сирене и част от маслото.
След като се
оформи питка се намазва добре с масло. Поръсва се със сусам.
Оставя се да втаса
за 30-45минути.
Мазницата се
изпича в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар