неделя, 2 юли 2017 г.

Мазница


Продукти:
За тестото:
1/2 кг брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 яйце
1 пакет суха мая - 10 г
200 г сирене
масло 60 г (свинска мас)
1 с. л. сусам  за поръсване

Рецепта:
Маята се разтваря в 5 с. л. топла вода заедно със захарта. Брашното се пресява в тава. Оформя се кладенче. Сипва се маята, яйце и сол. Постепенно се наливат 220 мл топла вода. Омесва се меко тесто, което се прехвърля в намаслена купа.
Оставя се да втаса за около 30 мин. покрито с фолио. Намазва се с масло кръгла тава с размер 30 см. Слага се втасалото тесто и се разстила с ръце докато запълни тавата. Намазва се с 1/3 от маслото. Поръсва се с 1/3 от натрошено на дребно сирене.
Тестото се прегъва на две и отново се разточва с ръце, за да се покрие дъното на тавата. Намазва се половината от останалото масло, поръсва се с половината от останалото сирене и тестото се прегъва отново.
Процесът се повтаря още веднъж, за да се използва останалото сирене и част от маслото.
След като се оформи питка се намазва добре с масло. Поръсва се със сусам.
Оставя се да втаса за 30-45минути.
Мазницата се изпича в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар