Продукти:
1 пакетче желатин
- 10 г
300 мл прясно
мляко
250 мл млечна
сметана
4 жълтъка
8 бр пресни ягоди
8 с.л. захар
1 капсула ванилова
есенция /2 пакетчета ванилия на прах/
2 с.л. лимонов сок
Рецепта:
Млякото се слага в
тенджерка заедно със захарта. Загряват се докато се разтопи захарта.
Желатинът се
залива в купичка с две супени лъжици студена вода и оставя да набъбне. Слага се
заедно с купичката в по-голям тиган с топла вода с температура 40 ℃ за да се
разтопи.
Жълтъците се
разбиват за кратко и, без да спира разбиването, към тях се налива горещото прясно мляко. Сместа
се връща в тенджерката и се загрява, като се бърка непрекъснато с тел, за да се
сгъсти. Не се оставя да кипне. Оттегля се от котлона, слага се ванилова есенция
и се охлажда.
Тогава към
охладеното мляко се слага разтопеният желатин.
Сметаната се
разбива на сняг и внимателно се смесва с прясното мляко и желатин. Ягодите се
нарязват на дребно и поливат с лимонов сок и 1 с.л. захар. След 5 минути се
разпределят в 5 чаши и отгоре се разпределя баварския крем.
Поставя се покрит
с фолио в хладилник да стегне за 6 часа, след което е готов.
Няма коментари:
Публикуване на коментар