неделя, 2 юли 2017 г.

Баварски крем с ягоди



Продукти:
1 пакетче желатин - 10 г
300 мл прясно мляко
250 мл млечна сметана
4 жълтъка
8 бр пресни ягоди
8 с.л. захар
1 капсула ванилова есенция /2 пакетчета ванилия на прах/
2 с.л. лимонов сок

Рецепта:
Млякото се слага в тенджерка заедно със захарта. Загряват се докато се разтопи захарта.
Желатинът се залива в купичка с две супени лъжици студена вода и оставя да набъбне. Слага се заедно с купичката в по-голям тиган с топла вода с температура 40 ℃ за да се разтопи.
Жълтъците се разбиват за кратко и, без да спира разбиването,  към тях се налива горещото прясно мляко. Сместа се връща в тенджерката и се загрява, като се бърка непрекъснато с тел, за да се сгъсти. Не се оставя да кипне. Оттегля се от котлона, слага се ванилова есенция и се охлажда.
Тогава към охладеното мляко се слага разтопеният желатин.
Сметаната се разбива на сняг и внимателно се смесва с прясното мляко и желатин. Ягодите се нарязват на дребно и поливат с лимонов сок и 1 с.л. захар. След 5 минути се разпределят в 5 чаши и отгоре се разпределя баварския крем.
Поставя се покрит с фолио в хладилник да стегне за 6 часа, след което е готов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар