събота, 8 юли 2017 г.

Икра (хайвер) то тиквички



Икра (хайвер) то тиквички – вкусно, нискокалорично и достъпно предястие. Отворите ли бурканчето зимата, получавате идеална добавка към картофено пюре, варен ориз или просто върху филия хлям. Може да я хапвате по време на пости, че дори и на диета.


Изберете по-млади тиквички, с дребни семена. В противен случай трябва да обелите зеленчуците старателно от кората и семената.


Морковите придават уникален цвят на икрата от тиквички.


Съставки:
1 кг тиквички
300 гр. Моркови
300 гр. Лук
300  гр. Домати
50 гр. Копър и магданоз
0.5 ч.л. лимонена киселина
100 мл растително масло
1 ч.л. доатено пюре
2 ч.л. сол
0.5 ч.л. смлян черен пипер

Приготвяне:
Тиквичките нарежете на кубчета 2 х 2 см, поръсете ги със сол, разбъркайте и ги оставете в продължение на 15 минути, за да се отцеди сокът им.
Лука нарежете на полумесеци, морковите – на купчета. Обелените домати нарежете също на кубчета. Отцедете цялата течност от тиквичките и ги изстискайте хубаво. Всички зеленчуци задушете поотделно в малко количество растително масло. След това ги прехвърлете в чугунена тенджера, долейте останалото олио. Пасирайте всичко до гладка смес, добавете доматеното пюре. Сварете икрата за около 30-40 минути, така че течността да се изпари.
5 минути преди края на готвенето, добавете в икрата лимонената киселина, билките, черен пипер и сол. Насипете хайвера в стерилизирани буркани и затворете хубаво с капаците.


Няма коментари:

Публикуване на коментар