Икра (хайвер) то
тиквички – вкусно, нискокалорично и достъпно предястие. Отворите ли бурканчето
зимата, получавате идеална добавка към картофено пюре, варен ориз или просто
върху филия хлям. Може да я хапвате по време на пости, че дори и на диета.
Изберете по-млади тиквички, с дребни семена. В противен случай трябва да
обелите зеленчуците старателно от кората и семената.
Морковите придават уникален цвят на икрата от тиквички.
Съставки:
1 кг тиквички
300 гр. Моркови
300 гр. Лук
300 гр. Домати
50 гр. Копър и
магданоз
0.5 ч.л. лимонена
киселина
100 мл растително
масло
1 ч.л. доатено
пюре
2 ч.л. сол
0.5 ч.л. смлян
черен пипер
Приготвяне:
Тиквичките
нарежете на кубчета 2 х 2 см, поръсете ги със сол, разбъркайте и ги оставете в
продължение на 15 минути, за да се отцеди сокът им.
Лука нарежете на
полумесеци, морковите – на купчета. Обелените домати нарежете също на кубчета. Отцедете
цялата течност от тиквичките и ги изстискайте хубаво. Всички зеленчуци задушете
поотделно в малко количество растително масло. След това ги прехвърлете в
чугунена тенджера, долейте останалото олио. Пасирайте всичко до гладка смес,
добавете доматеното пюре. Сварете икрата за около 30-40 минути, така че
течността да се изпари.
5 минути преди
края на готвенето, добавете в икрата лимонената киселина, билките, черен пипер
и сол. Насипете хайвера в стерилизирани буркани и затворете хубаво с капаците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар