събота, 8 юли 2017 г.

Ръжено хлебно гърне за супа



Продукти:
200 мл кисело мляко 
125 мл филтрирана вода
3 с л зехтин
1 с л кафява захар или петмез
2 ч л захар
1 с л пресято какао
2 ч л сол
1 с л оцет
325 мл бяло брашно
(1 1/2 чаша от 200 мл)
325 мл ръжено брашно
200 мл дурум брашно (смляна грис)
25 г прясна мая 
или 1 1/2 ч л суха мая
1 ч л кимион
1 ч л дижонска горчица

Начин на приготвяне:
. Тестото се замесва в машина за хляб на програма ТЕСТО - 1 ч и 30 минути.
. Тесото се разпределя във високи форми на 2/3 от височината.
. И се оставя да втаса, докато не се надиген до краищата на формата.
. Отгоре се поръсва с малко смлян грис (тъй като тук дурум брашно няма).
. Пече се в предварително загрявата фурна на 180 С.
. Готовия хляб се изважда от формите и се оставя да изстине върху скара.
. Отрязва се калпака и се издълбава почти целия оставя се стена от 5-7 мм.
. Гърнето се пълни със супа или гулаш.
. Капака се обръща и се смазва със зехтин или олио или масло, натрива се с чесън.
. Похлупва се гърнето и се поставя във фурната за 10 минути.
. Веднага се сервира.

Височината на хлебчето може да се постигне, ако се пече в тенекиена кутия от консерва или от сладки, бонбони, такива - за допир с храни. Или някой ако има от по-старите паници - неръждаеми и чувен - които са високи около 15 см  и са равни цилиндри. 

А трохите може да използвате за паниране на разни филенца - оказа се, че са много вкусна панировка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар