събота, 10 юни 2017 г.

"Бъркана" шоколадова бисквитена торта без печене

"Бъркана" шоколадова бисквитенаторта без печене 

 
Продукти:
800 г. бисквити (по-тънки и меки аз използвах чаени маслени)
100 г. лешници/орехи леко запечени на сух тиган
200 г. захар
60 г. натурално какао на прах
240 мл. вода
150 г. масло
1 ч.л. ванилов екстракт или 1 апула ваникова есенция

За ганажа:
120 г.  сладкарска сметана (животинска)
120 г. натурален черен шоколад
ядки за украса

Приготвяне:
Начупете бисквитите на малки парчета и ги поставете в голяма купа.
Запечете накълцаните на не много дребно ядки в сух горещ тиган за 5 минутки.
В касеролка или малка тенджерка поставете захарта и какаото и разбъркайте.
Постепенно налейте и водата към сухата смес докато напълно се усвои.
Загрейте сместа на котлон и оставете на умерена температура за 10 минути като след като се сгорещи добавете и маслото.
Охладете за 15 минути.
Налейте шоколадовата смес към бисквитите и ядките и разбъркайте докато напълно се комбинират двата компонента.
Изсипете подходяща тавичка с падащи стени с диаметър 23 см., а ако смятате,че ще залепне бисквитената торта по стените поставете лента от хартия за печене.
Изсиете бисквитено-шоколадовата смес във формата и добре натиснете и загладете за да се получи хубав плътен блат.
Охладете за 30-60 минути в хладилник.
Направете ганажа като в касерола сложите сметаната и я поставите на котлон с умерена температура докато закъкри.
След това премахнете от котлона и добавете в горещата сметана шоколада , разбъркайте добре докато напълно се разтопи и добавете ваниловия екстракт.

Разбъркайте и излейте равномерно върху бисквитения блат и украсете с ядките.


Поставете в хладилник за 4 часа, а аз я направих вечерта и я поставих за една нощ,тъй като у дома десерт за толкова време никой няма да чака да се стяга .
Сервирайте с топка домашен сладолед тъй като все пак е бисквитена торта и не е сиропирана.
Да Ви е сладко!


 източник: YouTube

Няма коментари:

Публикуване на коментар