"Бъркана" шоколадова бисквитенаторта без печене
Продукти:
800 г. бисквити
(по-тънки и меки аз използвах чаени маслени)
100 г.
лешници/орехи леко запечени на сух тиган
200 г. захар
60 г. натурално
какао на прах
240 мл. вода
150 г. масло
1 ч.л. ванилов
екстракт или 1 апула ваникова есенция
За ганажа:
120 г. сладкарска сметана (животинска)
120 г. натурален
черен шоколад
ядки за украса
Приготвяне:
Начупете
бисквитите на малки парчета и ги поставете в голяма купа.
Запечете
накълцаните на не много дребно ядки в сух горещ тиган за 5 минутки.
В касеролка или
малка тенджерка поставете захарта и какаото и разбъркайте.
Постепенно налейте
и водата към сухата смес докато напълно се усвои.
Загрейте сместа на
котлон и оставете на умерена температура за 10 минути като след като се сгорещи
добавете и маслото.
Охладете за 15
минути.
Налейте
шоколадовата смес към бисквитите и ядките и разбъркайте докато напълно се
комбинират двата компонента.
Изсипете подходяща
тавичка с падащи стени с диаметър 23 см., а ако смятате,че ще залепне
бисквитената торта по стените поставете лента от хартия за печене.
Изсиете
бисквитено-шоколадовата смес във формата и добре натиснете и загладете за да се
получи хубав плътен блат.
Охладете за 30-60
минути в хладилник.
Направете ганажа
като в касерола сложите сметаната и я поставите на котлон с умерена температура
докато закъкри.
След това
премахнете от котлона и добавете в горещата сметана шоколада , разбъркайте
добре докато напълно се разтопи и добавете ваниловия екстракт.
Разбъркайте и
излейте равномерно върху бисквитения блат и украсете с ядките.
Поставете в
хладилник за 4 часа, а аз я направих вечерта и я поставих за една нощ,тъй като
у дома десерт за толкова време никой няма да чака да се стяга .
Сервирайте с топка
домашен сладолед тъй като все пак е бисквитена торта и не е сиропирана.
Да Ви е сладко!
източник: YouTube
Няма коментари:
Публикуване на коментар