сряда, 24 април 2019 г.

Най-ефективните храни, за да намалим холестерола

Най-ефективните храни, за да намалим холестерола
Внимавайте какво слагате в чинията си, за да се радвате на здраво сърце

Снимка: Thinkstock

Холестеролът представлява гъста и наподобяваща восък субстанция в тялото, която противно на общото разбиране не е вредна за тялото ни, а абсолютно необходима за неговото функциониране, пише здраве.bg.
Големи количества холестерол обаче могат да се натрупат по стените на артериите и да образуват плаки. Високото ниво на холестерола в потока на кръвта е причина и за развитието на сърдечни заболявания.
Ясно е, че спазването на добра диета и редовни упражнения е най-добрият начин за ограничаване на холестерола и предпазване от свързаните с него заболявания и състояния, но ето и кои храни ще ни помогнат да понижим значително нивото на холестерола в кръвта.
Ядки
Te се считат за полезна храна, понижаваща нивото на лошия ("LDL") холестерол в кръвта. Полезният им ефект се дължи на наличието на мононенаситени мазнини. Тези мазнини помагат за ограничаването на лошия холестерол и така ни предпазват от развитие на сърдечни заболявания. Всички здравни експерти съветват да ядем по шепа (но сурови) ядки всеки ден, за да се възползваме от полезните им качества.
Ядките, които съдържат високо количество мононенаситени мазнини, са бадемите, фъстъците, лешниците и орехите. Освен полезни мазнини, ядките са богати и на фибри, които също допринасят за понижаването на нивото на холестерола в тялото. Важно е обаче да не ядем повече от 50-70 г ядки на ден, защото в тях се съдържат и наситени мазнини, които вече са вредни за организма.
Риба
Рибата също помага за понижаването на холестерола в кръвта. Скумрията, сьомгата, херингата и рибата тон съдържат добри количества мононенаситени мазнини, както и омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включим в седмичната си диета поне 2-3 ястия с риба за ограничаване на холестерола. Ако не обичаме риба, можем да приемаме хранителни добавки с рибено масло, които също са пълни с полезни мастни киселини.
Овесени ядки
Те са наситени с доста разтворими фибри, помагащи за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаване нивото на добрия ("HDL") холестерол в потока на кръвта. За задоволителен ефект е препоръчително да консумираме около 20 г разтворими фибри на ден. Една купичка овесени ядки ни осигурява около пет грама от тях. Ако добавим към закуската си и малко плодове, например боровинки, ще приемем още три-четири грама фибри в хранителния си режим.
Фасул
Това растение също се счита за особено ценно по отношение на понижаването на лошия холестерол. Специалистите препоръчват консумацията на фасул за подобряване на сърдечното здраве. Според резултатите от различни проведени изследвания, фасулът помага за понижаването на холестерола с близо девет процента за период от осем-девет месеца.
Той съдържа високо количество неразтворими фибри - само в една купичка тяхното количество е 10-12 г. Това автоматично го прави особено полезен за цялостното здраве на тялото.
Редактор: Християн Немски
Източник: Edna.bg

РС, Аз не обичам варените овесени ядки и за това си купувам от фините и прибавям към тях около една шепа различни видове ядки и стафиди или други сушени плодове. Накисвам ги от вечерта във вода (или ги заливам на сутринта с гореща). Добавям сока на един портокал или грейпфрут и нарязан на ситно плод - ябълка, круша, киви, банан...
Весела Стамболиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар