От 2 литра мляко правя 1 кг
домашно сирене: без закваска и лимонтузу, яде се след 4 часа!
Опитвали ли сте домашно сирене? Мекият му и не толкова солен вкус е любим
на мнозина. По структура и качества напомня много на италианската моцарела .
Днес ще ви научим как да си направите вкусно домашно сирене. За целта ви
трябват 2 литра мляко. Всичко става лесно и просто, без дори да използвате мая
или други ензими, без лимонена киселина или оцет. А най-хубавото е, че
себестойността му излиза двойно или тройно по-малка от тази на купешкото
сирене.
Домашното сирене, приготвено така, може да се яде след 4 часа. Опитайте и
няма да съжалите!
Продукти:
прясно мляко - 2 литра;
сол - 1,5-2 супени лъжици (или на вкус);
заквасена сметана - 400 грама;
яйца - 6 броя;
кисело мляко - 200 грама (по избор).
Приготвяне:
1. Изсипете млякото в тенджера, добавете солта.
2. Ако харесвате по-несолено сирене, добавете по-малко сол.
3. Докато млякото заври, разбийте яйцата.
4. Добавете заквасената сметана и разбитите яйца във врящото мляко, като
разбърквате непрекъснато (за предпочитане с тел). Варете така около 5-6 минути.
5. Трябва да видите как се отделят изварата и суроватката.
6. Поставете голямо сито върху тенджера, покрийте го с марля, сгъната на 4
слоя, и изсипете сместа в гевгира.
7. Оставете да се отцеди напълно.
8. Увийте отцедената смес с марля (просто завържете краищата, които висят
надолу).
9. Поставете отгоре тежест. Може да го поставите между две дъски или във
форма, като отгоре сложите някакъв предмет с тегло 1 кг.
12. След 4 часа сиренето е готово, махнете тежестта.
13. Оставете го в марлята за още няколко часа в хладилника.
14. Можете също така да добавите и 200 грама кисело мляко, когато добавяте
заквасената сметана, сиренето става още по-нежно.
15. А ако имате нужда от по-плътно сирене, можете да поставите по-голяма
тежест при отцеждането.
Източник: Гласувам за България
Няма коментари:
Публикуване на коментар