сряда, 30 май 2018 г.

Рецепти за здравословно приготвени храни от книгите на д-р Георги Гайдурков


Рецепти

за здравословно приготвени храни
от книгите на  д-р Георги Гайдурков
„Човешкото хранене“ и „Горещи теми в храненето“


Йогурт от сурови ядки (кашу)
Смилат се на паста сурови ядки (кашу).
Огцежда се през тензух I кофичка "Активия" - натурална, използва се само водата (сурватката).
Към смлените на паста ядки се добавя малко вода, до рядка каша и се миксира добре. Загрява се до 35-40 градуса С. Добавя се отцедената сурватка от "Активия"-та, поставя се в стъклен съд, похлупен, завива се в кърпи. Лагерува на топло място в стаята около 6 часа. След като се получи млечно-кисела ферментация, се съхранява в хладилника. Може да се използва за директна консумация, както и за приготвяне на таратор, сосове (чеснов и др.); за сладък вариант - като шейк (с канела, ванилия, какао, петмез от фурми).
Като продукт от сурови ядки, полученият Йогурт може да се съчетава с всякакви зърнени и бобени варива, сурови и задушени зеленчуци.
 "Прясно мляко" от кашу
Сурово кашу се смила на фина паста (с Чопър или кафемелачка). След това се миксира с трапезна вода (количество по желание), фруктоза, канела, ванилия - по желание. Разбива се с пасатор или в шейкър. Полученото "прясно мляко " е растителен продукт и добре се съчетава със зърнени култури, жито, ориз, овесени ядки и др. Може да се използва за приготвяне на домашни сладкиши (да се желира като парфе и др.), за приготвяне на капучино, мляко с какао и т.н.
 Ядкова майонеза
Към предварително добре смлени на гладка паста орехи, лющен слънчоглед, сладък бадем, сурово кашу и др. се добавя малко вода до желана гъстота, пасиран чесън по желание, подправки, лимон, диетична сол. Използва се като сос.
 Пюре от маслини
Приготвя се от зелени маслини без костилка. Маслините се накисват в студена вода за 2-3 дена, като водата се сменя, до обезсоляването им. Съхраняват се в хладилник, като във водата можем да сложим и парченце лимон с кората. След този период се отцеждат и могат да се пасират. Полученото се овкусява преди консумация с лимон, чесън, диетична сол и подправки. Може да се ползва като овкусител (омазнител) към всички салати и ястия.
 Майонеза от ядки и маслини
Зелени маслини без костилки се накисват в студена вода за 4-5 дни, като водата се сменя всеки ден до пълното им обезсоляване. Във водата може да се сложи парченце лимон. След това маслините се отцеждат и пасират. Към полученото пюре се прибавят предварително смлени сурови ядки — орехи, лющен слънчоглед, смлян сусам. Овкусява се по желание с лимон, чесън, диетична сол и подправки. Може да се използва в салати и ястия след термичната им обработка.
 Сурово хлебче от покълнали семена
Приготвя се, като първо се покълва жито н/или ръж. една нощ семената киснат във вода, на другия ден се изплакват и отцеждат, поставят се в порцеланов съд на стайна температура, похлупен с чинийка. Изплаква се 1-2 пъти дневно и отново се отцежда. Лагерува около 18 часа според околната температура, докато по върховете на зърната се появи малък поник (до 1 мм.). В този стадий е готово за консумация. Леко покълналото жито се смила до получаване на пюре и към него се добавят смлени сурови ядки. По желание чесън, смляно каркаде или капки лимон. Оформя се оригинално сурово хлебче, което може да се консумира веднага или след изсушаване на 50 градуса във фурната.

 Някои примерни ястия 

Хоммус ( пастет от нахут)
Това е изключително силна като състав рецепта и следва да намира по-често място на трапезата ви. Към сварения и отцеден нахут се добавя ядков микс (особено смлян сусам), домашно безсолно доматено пюре, подправки (шафран, кимион, куркума, кориандър). Пасира се с пасатор до получаване на пастет. Добавя се диетична сол и лимон.
 Сърми или чушки, пълнени с ориз и боб
Предварително сварените и овкусени с подправки и лук (без мазнина!) ориз и боб, се смесват и се завиват в лозови (зелеви) листа или се напълват в чушки. Запичат се във фурна или се обработват на пара. След термичната обработка се омазняват на вкус с краве масло и се добавя диетична сол и лимон.
Сърми (или пълнени чушки) могат да се приготвят и от леща, грах, соя, овес, овесени ядки, царевица, елда, просо, жито и т.н., свободно съчетани помежду им.
 Постна мусака с бобени варива
В тефлонова тавичка или йенско стъкло се подреждат картофи, чушки, бамя, лук, кисели моркови или краставички, както и друг предпочитан от нас зеленчук. Към тях се прибавят предварително добре сварени и отделени нахут, грах и кафяв ориз. Овкусяват се с подправки по избор, заличат се във фурна покрити с фолио, за да не засъхнат. След термичната обработка отгоре се добавя краве масло или ядкова майонеза.
 Царевично-оризово хлебче
Приготвя се от фино смляно царевично брашно (в търговската мрежа го търсете под името „Мейс") и оризово брашно. Оптимална пропорция е средно 3:1 (напр. 6 сл. "Мейс" и 2 сл. оризово брашно). Двете брашна се смесват. Добавя се вода — до рядка каша (като за палачинки). Пече се в тефлонова тавичка във фурната или в друг подходящ тефлонов съд на котлона или в гофретник. Разстила се задължително на тънък пласт (1/2 см).
След изпичане (средно 15-20 мин. при 200-250 градуса), се получава тънко хрупкаво хлебче, което няма да бъде нито клисаво, нито дотолкова твърдо, че да не може да се дъвче.
След снемането от огъня, докато е още топло, хлебчето може да се гарнира с малко краве масло и счукан чесън (което се намазва по повърхността му, но не се пече заедно с хлебчето!), подправки — шарена сол, чубрица, ким и др. по наше желание.
***
Всяко познато на вас ястие можете да приготвите по традиционна рецепта с разликата, че не бива да добавяте сол и мазнина при термичната обработка. Омазнителите и диетичната сол се добавят след това!
***
От всяко ястие можете да направите вкусен сос, като вземете част от него и го пасирате с малко вода и подправки. Получения сос добавете към основното ястие.

 Домашни лакомства

 Домашни бонбони
Смилат се на кафемелачка (или подходящ за целта уред) сурови ядки: орех. сладък бадем, лешник, сусам и др. Добавят се по желание също и смлени кокосови стърготини. Пасират се пресни (фреш) фурми, след изваждане на костилката (вместо тях могат да се ползват предварително накиснати за 12 часа сушени плодове по избор). Добавят се аромати (ванилия, канела, бадемова есенция, щипка джинджифил и други по избор). Всичко се пасира до получаването на плътна маса. От последната се оформят малки кръгли топчета, които могат да се покрият с кокосови стърготини. Подреждат се в бонбониера и се съхраняват в хладилник до 1 седмица.
 Плодов фреш — крем
Пасират се заедно банан и пресни фурми (без костилката); банан и авокадо и др. По желание се добавят аромати (канела, естествена ванилия и др.).
 Домашен сладолед
Приготвя се както горните кремове с тази разлика, че се охлажда. Той може да бъде по желание плодов, шоколадов, ванилов, канелен, кокосов и др. Сладолед може да получим и от замразен, пасиран банан с добавка на ванилия и канела.

В посочените сладкарски произведения трябва да избягваме съчетанието на прости захари с нишестета, което е нежелателна комбинация (напр. не е желателно да композираме фруктозата и млечния продукт заедно с кори, блатове и други тестени продукти!). Както вече беше посочено, композиции като постни кексове, брашнено-ядкови сладкиши и др., особено с добавка на термично обработена мазнина, са изключително тежки и нездравословни комбинации!

Няма коментари:

Публикуване на коментар