"Пръв приятел
на фигурата и враг на летните жеги е нашият десерт"
Приготвяне 20 мин.
Готвене 8 мин.
Общо 28 мин.
Порции 10
Необходими съставки:
кисело мляко - 500
г
сметана - 200 мл
за разбиване
прясно мляко - 50
мл
череши - 400 г
захар - 130 г
ванилия - 1 бр.
лимон - сока на 1
желатин - 12 г
бишкоти - 7 - 8
бр. Савоярди
Начин на приготвяне:
Сложете
почистените от костилките череши в малка тенджерка, посипете ги с 50 г захар и
излейте сока на един лимон. Сложете съда на умерен огън и варете плодовете 10
мин. Отстранете от котлона и охладете.
Накиснете желатина
в студена вода за да омекне. Затоплете прясното мляко, прибавете омекналия
желатин и бъркайте, докато се разтопи желатинът.
В голяма купа
изсипете киселото мляко, добавете прясното с желатина, ароматизирайте с една
ванилия и подсладете с 80 г захар.
Разбийте добре
охладената сметана на твърд сняг. Прибавете я на порции към киселото мляко
бъркайки енергично, докато получите гладка хомогенна смес.
Изсипете получения
крем в продълговата форма за кейк. Наредете отгоре черешите и покрийте с
бишкоти. Загънете формата с найлон и приберете в хладилник.
Оставете сладкиша
за една нощ да се охлади и стегне добре.
За да извадите
десерта от формата, я потопете за 2-3 мин в топла вода. Обърнете в подходяща
чиния.
Върху сладкиша
излейте соса от варенето на черешите и украсете с пресни плодове и листенца
мента.
Няма коментари:
Публикуване на коментар