петък, 11 май 2018 г.

Желиран десерт с кисело мляко и череши



"Пръв приятел на фигурата и враг на летните жеги е нашият десерт"

Приготвяне 20 мин.
Готвене 8 мин.
Общо 28 мин.
Порции 10
Необходими съставки:
кисело мляко - 500 г
сметана - 200 мл за разбиване
прясно мляко - 50 мл
череши - 400 г
захар - 130 г
ванилия - 1 бр.
лимон - сока на 1
желатин - 12 г
бишкоти - 7 - 8 бр. Савоярди

Начин на приготвяне:
Сложете почистените от костилките череши в малка тенджерка, посипете ги с 50 г захар и излейте сока на един лимон. Сложете съда на умерен огън и варете плодовете 10 мин. Отстранете от котлона и охладете.
Накиснете желатина в студена вода за да омекне. Затоплете прясното мляко, прибавете омекналия желатин и бъркайте, докато се разтопи желатинът.
В голяма купа изсипете киселото мляко, добавете прясното с желатина, ароматизирайте с една ванилия и подсладете с 80 г захар.
Разбийте добре охладената сметана на твърд сняг. Прибавете я на порции към киселото мляко бъркайки енергично, докато получите гладка хомогенна смес.
Изсипете получения крем в продълговата форма за кейк. Наредете отгоре черешите и покрийте с бишкоти. Загънете формата с найлон и приберете в хладилник.
Оставете сладкиша за една нощ да се охлади и стегне добре.
За да извадите десерта от формата, я потопете за 2-3 мин в топла вода. Обърнете в подходяща чиния.
Върху сладкиша излейте соса от варенето на черешите и украсете с пресни плодове и листенца мента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар