Домашен ябълков оцет
Нарязват се ябълки
на ситно без вътрешността им. Не се белят. Отмерват се 4 (четири) килограма.
Поставят се в бидон или емайлиран съд и се заливат с 5 (пет) литра вода.
Добавят се 250 (двеста и петдесет) грама захар и се разбъркват. Съдът се
покрива с тънък плат или марля. Оставя се полуоткрит с капак на тъмно място, в
мазето или другаде. Да не е на пряка
светлина.
След 10 десет дни
се разбърква.
След още 20 дни се
прецежда и плодът се изхвърля. Поставя се още 50 грама захар на литър сок. По възможност
се добавя и гъба от домашен ябълков оцет за да стане по-силен. Може и без нея,
той ще си образува сам. Всичко това се разбърква, отново се покрива с тънък плат или марля. Оставя се
полуоткрит с капак на същото, тъмно място, в същия съд.
След 60 дни се прецежда и налива в бутилки. Сокът
трябва да е бистър. В стъклен буркан се прибира ябълковата гъба, за следващия
оцет.
Забележка - Докато
трае ферментацията, общо 3 месеца, се спазва стриктно описаната поредност и
съдът не се разклаща. Продуктите са за 1
доза. При възможност, може да приготвите едновременно в по-голям бидон няколко
дози.
Ето още няколко
рецепти от коментарите към същата статия:
Много варианти за
направата на ябълков оцет. Направих страхотен такъв, но по съвет на технолог го
бърках от самото начало по думите му " колкото повече, толкова
повече" или винаги, когато се сетиш. Към добавената захар прибавих още в
началото лимонтузу за да разгради захарта и да се усвои. Съдът не беше открит,
но имаше достатъчно място над сместа. Подарих литри от него и всички бяха
възхитени.
Тази година
направих сок от ябълките и сложих мед. Стана още по-хубав. Не сложих вода.
Правя сок от
ябълки, слагам малко и от извцеденото в бидона. Разтварям мед в малко топла
вода и го покривам с марля. Разбърквам го всеки ден с дървена лъжица. Като
прекипи пецеждам, слагам гъба и го затварям в същия бидон. Аз го държа 3
месеца. После го наливам в бутилки, като пак го прецеждам през марля.
Количеството е до възможности. Моят сок беше 50 кг.и 1 кг.мед.
От 10 г. правя
ябълков оцет, само от ябълки, няма вода, няма захар или мед. Баба и майка така
правеха. Настъргвам, натъпквам в трилитрови буркани, отгоре марля на буркана и
разбърквам всеки ден. Като ферментират и падат на дъното, прецеждам и
изстисквам хубаво. Слагам пак в буркана сока да доузрее и да образува гъба.
Прецеждам и в шишета пълня догоре. Имам от 2 г. и от миналата година. И тази
правих.
Svetlana Goranova: Точно така се
прави чистият, лечебен ябълков оцет! От години и ние така го приготвяме. Ако
кашата е прекалено гъста, част от ябълките добавям под формата на сок.
РС, Попаднах на тази статия в групата „Градината ни – градинарство - нашият малък рай!“. Хареса ми. Харесаха ми и коментарите – с още няколко рецепти за
домашен ябълков оцет.
С Благодарност,
Весела Стамболиева
Няма коментари:
Публикуване на коментар