вторник, 19 октомври 2021 г.

Домашен ябълков оцет

 Домашен ябълков оцет
Нарязват се ябълки на ситно без вътрешността им. Не се белят. Отмерват се 4 (четири) килограма. Поставят се в бидон или емайлиран съд и се заливат с 5 (пет) литра вода. Добавят се 250 (двеста и петдесет) грама захар и се разбъркват. Съдът се покрива с тънък плат или марля. Оставя се полуоткрит с капак на тъмно място, в мазето или другаде. Да  не е на пряка светлина.
След 10 десет дни се разбърква.
След още 20 дни се прецежда и плодът се изхвърля. Поставя се още 50 грама захар на литър сок. По възможност се добавя и гъба от домашен ябълков оцет за да стане по-силен. Може и без нея, той ще си образува сам. Всичко това се разбърква, отново се покрива  с тънък плат или марля. Оставя се полуоткрит  с капак  на същото, тъмно  място, в същия съд.
След  60 дни се прецежда и налива в бутилки. Сокът трябва да е бистър. В стъклен буркан се прибира ябълковата гъба, за следващия оцет.
Забележка - Докато трае ферментацията, общо 3 месеца, се спазва стриктно описаната поредност и съдът не се разклаща. Продуктите са  за 1 доза. При възможност, може да приготвите едновременно в по-голям бидон няколко дози.
 
Ето още няколко рецепти от коментарите към същата статия:
 
Много варианти за направата на ябълков оцет. Направих страхотен такъв, но по съвет на технолог го бърках от самото начало по думите му " колкото повече, толкова повече" или винаги, когато се сетиш. Към добавената захар прибавих още в началото лимонтузу за да разгради захарта и да се усвои. Съдът не беше открит, но имаше достатъчно място над сместа. Подарих литри от него и всички бяха възхитени.

Тази година направих сок от ябълките и сложих мед. Стана още по-хубав. Не сложих вода.
Правя сок от ябълки, слагам малко и от извцеденото в бидона. Разтварям мед в малко топла вода и го покривам с марля. Разбърквам го всеки ден с дървена лъжица. Като прекипи пецеждам, слагам гъба и го затварям в същия бидон. Аз го държа 3 месеца. После го наливам в бутилки, като пак го прецеждам през марля. Количеството е до възможности. Моят сок беше 50 кг.и 1 кг.мед.
 
От 10 г. правя ябълков оцет, само от ябълки, няма вода, няма захар или мед. Баба и майка така правеха. Настъргвам, натъпквам в трилитрови буркани, отгоре марля на буркана и разбърквам всеки ден. Като ферментират и падат на дъното, прецеждам и изстисквам хубаво. Слагам пак в буркана сока да доузрее и да образува гъба. Прецеждам и в шишета пълня догоре. Имам от 2 г. и от миналата година. И тази правих.
Svetlana Goranova: Точно така се прави чистият, лечебен ябълков оцет! От години и ние така го приготвяме. Ако кашата е прекалено гъста, част от ябълките добавям под формата на сок.


РС, Попаднах на тази статия в групата Градината ни – градинарство - нашият малък рай!. Хареса ми. Харесаха ми и коментарите – с още няколко рецепти за домашен ябълков оцет.
С Благодарност, Весела Стамболиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар