"Не, не става дума за обикновено мляко с ориз, а
за истински сутляш с вълшебен вкус, неустоим аромат и нежна, кремообразна
текстура!"
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо 35 мин.
Порции 5
Необходими
Съставки
ориз - 1 ч.ч.
вода - 2 ч.ч.
прясно мляко - 1 литър
захар - 1 ч.ч
нишесте - 2 равни с.л. пшенично
жълтъци - 3 бр.
ванилия - 1 шушулка бурбонска
Начин на
приготвяне
Почистете и измийте ориза. Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете
ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете
настрана.
Загрейте в друга тенджерка 800 мл
от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка
на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и
разбъркайте до еднородна смес без бучки.
Когато млякото кипне, намалете
котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да
наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и
внимавате да не захване по дъното на тенджерата.
Варете 10 минути, сместа ще започне
леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или
огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на
купичките, без да сипвате вътре в тях.
Във всяка купичка сипете по равно
количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени
купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени,
сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от
горещата смес.
Сложете тавата във фурната. Печете
на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка.
Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.
Бележки: Така приготвен сутляшът се
различава много от нашето традиционно мляко с ориз. Запичането във фурната му
придава кремобразна структура, изключително нежен и сладък десерт, може да
намалите малко количеството на ориза, ако предпочитате да има повече крем.
Когато сипвате сместа в купичките не
се притеснявайте че тя е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар