понеделник, 9 октомври 2017 г.

Ябълков кекс

Източник: Бон Апети

Време за приготвяне:
1 час и 30 минути
 12 порции
С богата карамелена заливка, щедро поръсен с печени ядки


Необходими продукти:
за плънката:
250 г крем сирене
100 г захар
50 г краве масло (със стайна температура)
1 яйце
1 ванилия
2 с. л. брашно
за тестото:
350 г брашно
200 г печени орехи
150 г кафява захар
150 г захар
150 мл олио
5 ябълки (сорт „Грени Смит“)
3 яйца
2 ч. л. канела
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. сол
краве масло за намазване на формата
100 г печени орехи за поръсване
за карамеления сос:
300 мл животинска сметана
100 г захар
50 г краве масло

Начин на приготвяне:

1
Ябълков кекс Крем сиренето, брашното, маслото, захарта, яйцето и ванилията се разбъркват много добре. 
2
Ябълков кекс 2 Две от ябълките се настъргват в касерола, сипват се 50 г от бялата захар и се варят, докато омекнат и се изпари водата. Пасират се. 
3
Ябълков кекс 3 Орехите се накълцват, останалите ябълки се нарязват на малки кубчета. 
4
Ябълков кекс 4 Брашното, солта, бахарът, индийското орехче, останалата бяла захар, кафявата захар, канелата, содата и орехите се смесват в купа. 
5
Ябълков кекс 5 Добавят се разбърканите с олиото и ябълковото пюре яйца, и кубчетата ябълки. Разбърква се, докато се получи гъсто, лепкаво тесто. 
6
Ябълков кекс 6 2/3 от него се изсипват в кръгла форма за кекс с дупка по средата, дъното и стените на която са намазани с масло. 
7
Ябълков кекс 7 Отгоре се излива сместа с крем сиренето. 
8
Ябълков кекс 8 Покрива се с останалото тесто. 
9
Ябълков кекс 9 Пече се около час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. 
10
Ябълков кекс 10 Захарта за соса се карамелизира. Налива се сметаната и се вари, докато карамелът се разтвори. 
11
Ябълков кекс 11 След това се дърпа от котлона и се добавя маслото. 
12
Ябълков кекс 12 Кексът се обръща и се залива с топлия, но не горещ сос. Поръсва се с орехови ядки. 
13
Ябълков кекс 13 Охлажда се, нарязва се и се сервира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар