Източник: Бон Апети
Време за приготвяне:
1 час и 30 минути
12 порции
С богата карамелена заливка, щедро поръсен с печени ядки
Необходими
продукти:
за плънката:
250 г крем сирене
100 г захар
50 г краве масло (със стайна температура)
1 яйце
1 ванилия
2 с. л. брашно
|
за тестото:
350 г брашно
200 г печени орехи
150 г кафява захар
150 г захар
150 мл олио
5 ябълки (сорт „Грени Смит“)
3 яйца
2 ч. л. канела
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. сол
краве масло за намазване на формата
100 г печени орехи за поръсване
|
за карамеления сос:
300 мл животинска сметана
100 г захар
50 г краве масло
|
Начин на приготвяне:
1
|
| Крем сиренето, брашното, маслото, захарта, яйцето и ванилията се разбъркват много добре. |
2
|
| Две от ябълките се настъргват в касерола, сипват се 50 г от бялата захар и се варят, докато омекнат и се изпари водата. Пасират се. |
3
|
| Орехите се накълцват, останалите ябълки се нарязват на малки кубчета. |
4
|
| Брашното, солта, бахарът, индийското орехче, останалата бяла захар, кафявата захар, канелата, содата и орехите се смесват в купа. |
5
|
| Добавят се разбърканите с олиото и ябълковото пюре яйца, и кубчетата ябълки. Разбърква се, докато се получи гъсто, лепкаво тесто. |
6
|
| 2/3 от него се изсипват в кръгла форма за кекс с дупка по средата, дъното и стените на която са намазани с масло. |
7
|
| Отгоре се излива сместа с крем сиренето. |
8
|
| Покрива се с останалото тесто. |
9
|
| Пече се около час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. |
10
|
| Захарта за соса се карамелизира. Налива се сметаната и се вари, докато карамелът се разтвори. |
11
|
| След това се дърпа от котлона и се добавя маслото. |
12
|
| Кексът се обръща и се залива с топлия, но не горещ сос. Поръсва се с орехови ядки. |
13
|
| Охлажда се, нарязва се и се сервира. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар