"Знаете ли,
че перфектен козунак на конци може да приготвите и с помощта на машината за
печене на хляб "
Приготвяне 90
мин.
Готвене 60
мин.
Общо 150
мин.
Порции 1
козунак
Необходими
съставки:
Яйца – 3 бр. (един
белтък отделяме за намазване)
Захар – 150 гр.кристална
Прясно мляко – 200
мл.
Олио – 80 мл.
Мая – 20 гр.прясна
(аз слагам 1 пакетче – зелено, за 500
гр.брашно, суха)
Брашно – 550-600
гр. (тестото трябва да е меко и да не лепне на пипане)
Ванилия – 2 бр.
Лимомена кора от 1
лимон
Стафиди
Стафиди
Орехи
Начин на
приготвяне:
Всички продукти (без
сладкото) се слагат в хлебопекарна и се пуска програма за месене – 15 мин.
Оставя се 30 мин. да втасва.
Второ месене - 15
мин. Второ втасване – 30 мин.
След това идва ред
на оформянето. Аз разделям на две топки.
Всяка топка
разделям на 4 дълги фитила. В два от тях слагам сладко и завивам. Сплитам
четирите фитила на плитка.
Поставям във форма
за печене и оставам във фурната за 15-20 мин. за трето втасване.
Намазвам с белтък
отгоре и поръсвам захар.
Пека на 160
градуса около час, но все пак проверявам с клечка.
РС, Някои
допълнения от мен:
1. Аз не слагам лимонена кора – не я обичам.
2. Правя козунака
с мармалад – от твърдия от пазара или с шоколад (течен или обикновен – става и
в двата варианта)
3. Моята
хлебопекарна има една програма за месене и тя е час и 20 мин. След като тестото
се замеси направо оформям козунаците, слагам ги във форма за печене и ги пека.
Без допълнителни втасвания.
4. За самото
оформяне – Първо разделям тестото на две топки. Всяка топка разделям на
три, оформям фитилите и във всеки слагам различни неща. В първия шоколад (или
мармалад, или локум), във втория – орехи, в третия стафиди. След това ги
сплитам и слагам в правоъгълна форма за кеск, която съм постлала с хартия за
печене. Правя и малки козуначета - в овални гюведчета и в малка кръгла форма за
торта, в които също слагам хартия за печене. Тогава от една хлебопекарна с
тесто излизат 1 голям козунак, един среден - кръгъл и 2 малки.
5. Белтъка за
намазване го бия на сняг и след това намазвам козунаците и поръсвам със захар.
Ако яйцата не са на сняг захарта се стопява и се губи ефекта на поръсения със
захар козунак.
6. Пека козунаците
на 200 градуса за около 30 мин.
А ето и моето
време:
Приготвяне -
зареждане на хлебопекарната - 5 мин.
Месене в
хлебопекарната – 1 час и 50 мин.
Оформяне - 10 мин.
Печене - 30 мин.
Общо – 2 часа и 35
мин.
Порции - 2
козунака
И последно – Никога в живота си не съм яла
толкова вкусни козунаци 😉!
Весела Стамболиева
Няма коментари:
Публикуване на коментар