събота, 23 септември 2017 г.

Козунак с конци и месене в хлебопекарна



"Знаете ли, че перфектен козунак на конци може да приготвите и с помощта на машината за печене на хляб "
Приготвяне 90 мин.
Готвене 60 мин.
Общо 150 мин.
Порции 1 козунак

Необходими съставки:
Яйца – 3 бр. (един белтък отделяме за намазване)
Захар – 150 гр.кристална
Прясно мляко – 200 мл.
Олио – 80 мл.
Мая – 20 гр.прясна (аз слагам 1 пакетче – зелено, за 500 гр.брашно, суха)
Брашно – 550-600 гр. (тестото трябва да е меко и да не лепне на пипане)
Ванилия – 2 бр.
Лимомена кора от 1 лимон
Стафиди
Орехи
Сладко

Начин на приготвяне:
Всички продукти (без сладкото) се слагат в хлебопекарна и се пуска програма за месене – 15 мин. Оставя се 30 мин. да втасва.
Второ месене - 15 мин. Второ втасване – 30 мин.
След това идва ред на оформянето. Аз разделям на две топки.
Всяка топка разделям на 4 дълги фитила. В два от тях слагам сладко и завивам. Сплитам четирите фитила на плитка.
Поставям във форма за печене и оставам във фурната за 15-20 мин. за трето втасване.
Намазвам с белтък отгоре и поръсвам захар.
Пека на 160 градуса около час, но все пак проверявам с клечка.


РС, Някои допълнения от мен:
1. Аз не слагам лимонена кора – не я обичам.
2. Правя козунака с мармалад – от твърдия от пазара или с шоколад (течен или обикновен – става и в двата варианта)
3. Моята хлебопекарна има една програма за месене и тя е час и 20 мин. След като тестото се замеси направо оформям козунаците, слагам ги във форма за печене и ги пека. Без допълнителни втасвания.
4. За самото оформяне – Първо разделям тестото на две топки. Всяка топка разделям на три, оформям фитилите и във всеки слагам различни неща. В първия шоколад (или мармалад, или локум), във втория – орехи, в третия стафиди. След това ги сплитам и слагам в правоъгълна форма за кеск, която съм постлала с хартия за печене. Правя и малки козуначета - в овални гюведчета и в малка кръгла форма за торта, в които също слагам хартия за печене. Тогава от една хлебопекарна с тесто излизат 1 голям козунак, един среден - кръгъл и 2 малки.
5. Белтъка за намазване го бия на сняг и след това намазвам козунаците и поръсвам със захар. Ако яйцата не са на сняг захарта се стопява и се губи ефекта на поръсения със захар козунак.
6. Пека козунаците на 200 градуса за около 30 мин.

А ето и моето време:
Приготвяне - зареждане на хлебопекарната - 5 мин.
Месене в хлебопекарната – 1 час и 50 мин.
Оформяне - 10 мин.
Печене - 30 мин.
Общо – 2 часа и 35 мин.

Порции - 2 козунака

Ето и малко снимки:














И последно – Никога в живота си не съм яла толкова вкусни козунаци 😉!
Весела Стамболиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар